Sciencefiction & fantasy


Ik ben opgegroeid met literatuur, maar toen ik een jaar of twintig was, begon ik sciencefiction en fantasy te lezen. Eerst de klassieke schrijvers uit de collectie van mijn grootvader (Asimov, Clarke Sheckley, Farmer, Niven, Heinlein, om er maar een paar te noemen), later ook modernere schrijvers. Ik ben onder andere een groot fan van Matthew Woodring Stover, Jo Walton, Chris Wooding, Terry Pratchett, Neil Gaiman, Kelly Link, China Miéville, Charles Yu, Susanna Clarke, Margaret Atwood en Richard Morgan. Ik hou ook erg van schrijvers die de genre-grenzen overschrijden, zoals David Mitchell en Kazuo Ishiguro.

Tegenwoordig ben ik meer een lezer dan een schrijver, al schrijf ik nog wel eens een verhaal (en ga dat in de toekomst misschien nog vaker doen). In 2014 won ik de tweede prijs in de Paul Harland schrijfwedstrijd; dat verhaal en een bijbehorend interview zijn op de onderstaande links te lezen.

Tuinelfjes

Interview

Een van de dingen die ik interessant vind aan sciencefiction en fantasy, is dat het op bepaalde punten moeilijker te schrijven is dan literatuur. Vooral als het om de World Building gaat. Als sciencefiction- of fantasyschrijver moet je je lezer introduceren in een hele nieuwe wereld, of moet je futuristische en/of magische elementen in de bestaande wereld voegen. En je mag hierbij het verhaal niet stilleggen om een college te geven; alle informatie moet natuurlijk in het verhaal verwerkt worden. Als dat goed gedaan wordt, kan het effect fantastisch zijn.

Helaas besteden veel Nederlandstalige sciencefiction- en fantasyschrijvers minder aandacht aan de technische, ambachtelijke kant van het schrijven die in mijn ogen onmisbaar is om een goed verhaal neer te zetten. Ik heb daar een opniniestuk voor geschreven voor de sciencefiction- en fantasy-afdeling van Hebban, waarin ik daar dieper op inga:

Inspiratie is niet alles


Recensies

Ik schrijf ook recensies voor Hebban, waarin ik ook vaak schrijf over de technische prestaties/tekortkomingen van de schrijvers:

Bervoets, Hanna, Efter

Bijman, Robert, De Anumoria initiatie

Clare, Cassandra, De ijzeren engel

Clare, Cassandra, De ijzeren prins

Clare, Cassandra, De ijzeren prinses

Houtkamp, Kim, Spiegelwoud

Hoving, Isabel, De een na laatste dood van het meisje Capone

Kock, Bas, Nachtval

Österberg, Rolf, Leila, het begin

Polane, Jasper, Het oog van de krokodil

Ryst, A.N., De harpij

Staveley, Brian, Het bloed van de keizer

Staveley, Brian, Het vuur van de keizer

Tusscher, Kim ten, Jager

Tusscher, Kim ten, Prooi

Sarah de Waard Auteursbegeleiding en Redactie
KvK-nummer: 54925037
BTW-identificatienummer: NL001607307B17